Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Saftiga och maffiga längder med rikligt med fyllning.
Skär smöret i bitar och blanda med mjöl och socker till en smuldeg. Värm mjölken till fingervarmt, 37°, och lös jästen. Vispa upp ägget. Häll mjölkblandningen och ägget i smuldegen och knåda till en smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.Fyllning 1: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt äpple, farin och kanel. Stek under omrörning ca 3 min. Låt kallna. Riv mandelmassan grovt och blanda med äpplena.
Fyllning 2: Smält smöret. Mal nötterna. Blanda nötter, smör och socker. Lös kaffepulvret i vatten och blanda i.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 25 x 25 cm. Lägg fyllningen som en sträng mitt på varje degbit.
Vik den ena degkanten över nästan hela fyllningen. Vik över den andra kanten. Vik tillbaka ca 2 cm av kanten och tryck till. Nyp ihop kortsidorna så att fyllningen inte rinner ut. Klipp små snitt på längderna med ca 2 cm mellanrum.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt kallna på galler.
Blanda florsocker med resp smaksättning. Ringla glasyren över längderna.