Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bulgogi av marinerad entrecôte eller secreto iberico

Bulgogi betyder ”eldkött” på koreanska, eftersom köttet tillagas över öppen eld. Tunna, marinerade skivor av entrecôte eller annan fin köttdetalj från nöt läggs på grillen och grillas snabbt. När man grillar griskött kallas det för dwaeij bulgogi. I bulgogi lindar man in det grillade köttet i salladsblad med kokt ris och banchan, -sidorätter, och toppar slutligen med ssamjangsås.

Bulgogi av marinerad entrecôte eller secreto ibericoBulgogi av marinerad entrecôte eller secreto ibericoBulgogi av marinerad entrecôte eller secreto iberico
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 600 gkött- t ex hängmörad entrecôte och/eller secreto iberico

Marinad

  • 0,5gul lök- eller rödlök
  • 3vitlöksklyftor
  • 1päron- litet
  • 20 gingefära
  • 0,5 dlsoja- koreansk eller japansk
  • 1,5 mskrårörsocker
  • 1 mskrostad sesamolja
  • 1,5 mskrisvinäger
  • 1 mskgochujang- (koreansk chilipasta)

Tillbehör

  • salladsblad- av olika sorter med lite olika karaktärer
  • ris- klibbigt, rundkornigt t ex sushiris
  • kimchi- se recept
  • oi namul- (chilimarinerad gurka), se recept
  • sookjunamul- (sesammarinerade böngroddar), se recept
  • sesamfrön- rostade
  • salladslök- strimlad
  • ssamjang- se recept

Gör så här

  1. Putsa köttet fritt från senor. Halvfrys köttet (då går det lättare att skiva tunt) och skär det därefter i tunna skivor.

  2. Marinad: Skala och skär löken i grova bitar. Skala och grovskiva vitlöken. Kärna ur och grovhacka päronet. Skala och grovskiva ingefäran.

  3. Lägg alla ingredienser i en mixerskål och mixa slätt med stavmixer.

  4. Blanda marinaden med köttet och låt marinera i kylen i ca 1 tim, gärna längre.

  5. Ta ut köttet i rumstemperatur en stund innan grillning. Grilla köttet i 1/2–1 min på varje sida på grillen.

  6. Fyll salladsblad med ris, kimchi, gurka, böngroddar, sesamfrön och lök. Toppa med det nygrillade köttet och ringla över ssamjang. Vik ihop till en wrap och njut.

Vad tyckte du om receptet?

Vad är secreto iberico?

Fläskköttet som använts till denna meny kallas för ”secreto iberico” vilket betyder grisens hemlighet. Det är en detalj från ibericogrisens framdel som sitter lite gömd vid dess skulderblad, därav namnet. Köttet har mycket insprängt fett och marmorering vilket gör det ypperligt gott att grilla.

Det här behövs till en koreansk bbq:

HIBACHI (bordsgrill): I Korea grillar man gärna köttet till bords vid middagen. Då används en bordsgrill, en så kallad hibachi. De säljs bland annat hos Åhléns och Cervera. Tänk på att läsa instruktionerna noga innan grillen används. Den blir väldigt varm på undersidan, så ställ den på en upphöjd värmetålig platta.

BINCHOTAN (koreanskt kol): Normalt brukar man använda ett speciellt kol i dessa grillar, binchotan. Fördelen med detta kol är att det är osfritt (så länge köttsaft inte droppar ner). Det går alltså bra att grilla inomhus men det är ändå bra med vädringsmöjlighet då det osar från köttet. Kolet har en väldigt lång brinntid, minst 3 timmar, vilket är en fördel när man har en lång middagsittning. Nackdelarna är att det är svårt att få tag på och att det är inte helt enkelt att få fyr på. Kolet säljs på restaurang Arirang i Stockholm och även på ett fåtal nätsidor. En svensk variant på detta kol kallas birchotan och säljs online. Detta kol fungerar och har samma egenskaper som binchotan. Hittar du inte detta kol funkar det även med grillkol, dock ej briketter. Använd för rätten avsett gillgaller eller trä upp köttet på spett och lägga det över grillen.