Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Buffépaj med tre sorters ost

Den här ostpajen är lätt att skära i små bitar och servera på buffé. Små cocktailtomater gör den härligt saftig.

Buffépaj med tre sorters ost
Buffépaj med tre sorters ost
Buffépaj med tre sorters ost
Foto: Eva Hildén

Pajdeg

  • 5 dlvetemjöl
  • 200 gsmör- kylskåpskallt
  • 1 dlvatten- iskallt

Fyllning

  • 250 gricottaost
  • 150 ggratängost
  • 2,5 dlvästerbottensost- eller prästost, riven
  • 4 dlgrädde
  • 4ägg
  • salt
  • peppar
  • 24cocktailtomater
  • 1 mskströsocker
  • 2 mskolivolja

Till garnering

  • flingsalt
  • basilikablad

Gör så här

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.

  2. Tryck ut degen i pajformen så att den kommer upp lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 minuter.

  4. Blanda ihop ricotta, gratängost och västerbottensost i en bunke. Blanda i grädden cirka 1 dl i taget. Rör i äggen, ett i taget. Smaka av med salt och peppar.

  5. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet. Toppa med delade tomater.

  6. Sätt in pajen på ett galler i mitten av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i cirka 30 minuter.

  7. Strö sockret över tomaterna och ringla över olivoljan. Grädda pajen tills ägg- och ostsmeten stannat och pajen fått fin färg, i cirka 20 minuter.

  8. Garnera pajen med flingsalt och basilika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök