Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Buffébröd med örtsmör

Servera ett härligt bröd på buffén tillsammans med ett salt och gott örtsmör. Jäsningstiden är cirka 1 timme.

Buffébröd med örtsmör
Buffébröd med örtsmör
Buffébröd med örtsmör
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 0,25 pktjäst- färsk, cirka 12,5 g
  • 3 dlvatten- 37 grader
  • 1 tsksalt
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskolivolja- till degen och 1-2 msk olja till pensling
  • 2 dldurumvete
  • 4,5 dlvetemjöl

Till formen

  • 2 mskolivolja

Örtsmör

  • 150175 gnormalsaltat smör- rumstempererat
  • 0,5 krmsalt
  • 1 tskcitronsaft
  • 0,5 dlörter- finhackade, till exempel persilja, dill, körvel
  • persilja- strimlad till garnering

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen löser sig.

  2. Blanda i salt, socker och olja. Blanda i durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand i cirka 10 minuter eller i maskin i cirka 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.

  3. Häll smeten i en väloljad form eller långpanna. Platta ut degen och låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Pensla med olivoljan.

  4. Värm ugnen till 200 grader.

  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kallna på ett galler utan bakduk och skär i bitar.

  6. Örtsmör: Lägg smöret i en bunke och vispa upp det med elvisp. Tillsätt salt och citronsaft och vispa ihop. Blanda i örterna. Lägg smöret i en serveringsskål.

  7. Låt stelna i kylskåp i minst en timme. Ta fram och låt smöret ligga i rumstemperatur i cirka 10 minuter inför serveringen.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök