Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Budino al caramello salato

Budino är det italienska ordet för pudding. Och denna härliga dessert är precis lika len och krämig som crème caramel eller crema catalana, fast med tillägget av salt karamellsås. Slurp!

Budino al caramello salato
Budino al caramello salato
Budino al caramello salato
Budino al caramello salato – en italiensk pudding med salt karamellsås. Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 2 msksmör
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 3 dlmjölk
  • 1,5 dlvispgrädde
  • 2äggulor
  • 1,5 tskvaniljsocker

Salt karamellsås

  • 2,5 dlströsocker
  • 100 gsmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 krmhavssalt

Topping

  • havssalt

Gör så här

  1. Smält smöret i en gryta. Tillsätt ­farinsocker och rör tills sockret är helt smält. Blanda i majsstärkelse. Vispa ner mjölk och grädde och låt koka upp. Låt sjuda i ca 5 min tills smeten har tjocknat.

  2. Lägg äggulorna i en liten skål. Häll lite av den varma gräddmjölken över dem och vispa ihop. Vispa ner ­ägguleblandningen i grytan. Låt koka i ca 1 min. Tillsätt vaniljsocker.

  3. Fördela smeten i glas och ställ dem i kylen i ca 4 tim.

  4. Salt karamellsås: Lägg socker och smör i en kastrull. Låt smälta under omrörning. Koka smeten under ­omrörning tills den är bärnstensfärgad. Håll noga koll så att det inte bränns. Vispa ner grädde och havssalt och låt sjuda i ca 1 min. Låt såsen kallna.

  5. Toppa puddingen med karamell­sås och strö över flingsalt strax innan servering.

Vad tyckte du om receptet?