tillagning: 30 minuter i ugn: 15 minuter Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 3,8 · 12 röster)
Recept på budapestrulle med pistaschnötter i stället för hasselnötter. Ett luftigt bakverk med nötter och söta mandarinklyftor. Botten kan bakas en dag i förväg och förvaras torrt.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
40 gpistaschnötter utan skal
90 gflorsocker
40 gmandelmjöl
35 gmajsstärkelse (Maizena)
125 gäggvita
90 gströsocker
droppargrön hushållsfärg- ev några
1 burkmandarinklyftor- inlagda, (ca 300 g)
250 gvispgrädde
Garnering
2 tskflorsocker
50 gmjölkchoklad
Gör så här
Sätt ugnen på 170°. Mixa pistaschnötter, florsocker, mandelmjöl och majsstärkelse till ett mjöl.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vänd ner nötmjölet i smeten med en slickepott. Färga eventuellt smeten lite grönare med hushållsfärg. Bred eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 25 x 40 cm.
Grädda bottnen mitt i ugnen ca 15 min. Stjälp upp bottnen på ett galler med bakplåtspapper. Dra bort papperet som bottnen gräddats på och låt kallna.
Låt mandarinklyftorna rinna av. Vispa grädden.
Bred grädden på bottnen och strö över mandarinklyftorna. Rulla ihop till en rulle. Pudra över florsocker.
Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad. Häll eventuellt chokladen i en liten spritspåse och spritsa eller ringla chokladen över rullen.
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 12 röster)
KASPER TIPSAR!
Vänd försiktigt samman nötterna med marängvispet. Rör inte, luftigheten försvinner om man rör smeten.
Vispa mindre mängder grädde för hand, då håller den bättre utan att ”falla ihop”.
Byt ut pistaschnötter och mandelmjöl mot pumpafrön, solrosfrön eller bovete för att få en nötfri variant.
Recept på en mer klassisk budapestrulle hittar du här: