Läs också:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Jultårta med choklad. Mandel, aprikos och mörk choklad är som gjorda för varandra. Chokladkrämen är en ganache som blir fastare när ”stubben” får stå i kylen.
Sätt ugnen på 175°. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt sockret och vispa till en blank smet. Blanda mandelmjöl, vetemjöl och bakpulver och vänd ner i vitorna.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 35 x 35 cm. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt bottnen kallna. Bred över aprikosmarmelad.
Chokladkräm: Finhacka chokladen. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Smaksätt med apelsinlikör. Kyl krämen i vattenbad till rumstemperatur. Ställ den i kylen 1–2 timmar.
Vispa med elvisp till en fluffig kräm. Bred hälften av krämen på kakan och rulla ihop med hjälp av bakplåtspapperet. Lägg rullen med skarven nedåt.
Garnering: Smält chokladen och bred ut den tunt på bakplåtspapper. Ställ kallt så att chokladen stelnar. Skär eller bryt chokladen i bitar.
Bred resterande chokladkräm över och runt om rullen. Täck med tunna chokladbitar och sikta över florsockret.
Läs också: