Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En sockerkaksrulltårta fylls med chokladkräm eller mousse och sedan täcks hela rullen med choklad och vackra dekorationer. Själva ordet bûche betyder vedträ och speglar kakans utseende. Det sägs att den är en påminnelse om forna tiders eldfest vid midvinter, då man kastade vedträ på elden.
Vispa ägg och socker ljust och luftigt. Blanda ner saffran och mjölk. Sikta ner mjöl tillsammans med bakpulver. Rör smeten slät.
Häll smeten på ett bakplåtspapper på en långpanna cirka 30 x 40 centimeter. Grädda i 5 minuter på 225 grader.
Vänd över kakan på ett bakplåtspapper. Pensla eventuellt papperet som kakan gräddats på med lite vatten innan det försiktigt dras bort.
Fyllning: Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad till cirka 50 grader (när det börjar bli varmt på fingret).
Vispa grädden. Vänd bestämt ner en tredjedel av grädden i chokladen, rör med en visp till en jämn chokladsmet. Blanda ner resterande grädde till en luftig kräm. Bred chokladkrämen på rulltårtsbottnen och rulla ihop som en rulltårta. Ställ svalt.
6 Garnering: Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Värm upp grädden till kokpunkten och häll över chokladen. Rör eller mixa med stavmixer till en slät chokladkräm (ganache). Ställ svalt för att stelna till bredbar konsistens.
Bred krämen över hela rulltårtan och mönstra fåror med en gaffel. Garnera med chokladspån eller valfri juldekoration.
Recept från Mitt kök