Läs mer:
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Ett smakrikt bröd med Västerbottensost och salladslök.
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, mjölk och honung. Rör så att jästen löses upp och låt det stå ca 10 min.
Vispa upp äggen och rör ner dem i degvätskan. Tillsätt mjöl och salt och arbeta till en smidig deg. Arbeta in ost och salladslök, men spara ca 30 g ost och lite lök att toppa med innan gräddning. Arbeta in smöret, lite i taget, i degen. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig, .
Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 18 delar. Forma dem till runda bullar och lägg dem i en form med bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 min . Sätt ugnen på 180°.
Pensla brödet med smör och strö över ost, salladslök och flingsalt. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 35–40 min. Täck brödet med aluminiumfolie om det får för mycket färg.
Låt brödet svalna i formen och servera det nybakat.
Läs mer: