Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brysselkålspaj med getost

Recept på brysselkålspaj med getost. Skrädmjöl och rostade solros­frön ger en god ­rostad smak i det här receptet på vegetarisk paj med brysselkål och getost. Låt gärna pajen stå ca 1 timme före servering så den ­hinner ”sätta sig”. 

Brysselkålspaj med getost
Brysselkålspaj med getost
Brysselkålspaj med getost
Foto: Anna Kern

Pajdeg

  • 2,5 dlvetemjöl
  • 0,5 dlskrädmjöl
  • 1 dlsolrosfrön- rostade
  • 150 gsmör
  • 1 mskvatten
  • 2 krmsalt

Fyllning

  • 250 gbrysselkål
  • 100 ggrönkål
  • 2 msksmör
  • 1 mskrosmarin- hackad
  • 1 mskcitron- pressad
  • 400 ggetost
  • 4ägg
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • rosmarinkvistar

Tillbehör

  • sallad- blandad

Gör så här

  1. Blanda mjöl, solrosfrön, smör, vatten och salt i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck över med ett bakplåtspapper och ställ i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Ansa och halvera brysselkålen. Strimla grönkålen. Förväll brysselkål och grönkål i lättsaltat ­vatten ca 2 min. Låt rinna av. Stek brysselkål och grönkål i smör i en stekpanna ca 5 min tillsammans med rosmarin och citronsaft. Lägg fräset i pajskalet.

  4. Smula 100 g getost. Vispa getost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen. Skiva 300 g getost och lägg den över äggstanningen.

  5. Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen ca 40 min.

  6. Garnera pajen med rosmarin och servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?