Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bryssel- och rödkålspaj

En uppskattad rätt för den som gillar grönt på julbordet, dessutom en utmärkt variation på brysselkål och rödkål.

Bryssel- och rödkålspaj
Bryssel- och rödkålspaj
Bryssel- och rödkålspaj
Foto: Susanne Almers

Pajdeg;

  • 125 gsmör
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 1 krmsalt
  • 3 mskvatten- kallt

Fyllning

  • 200 gbrysselkål
  • 1rödkål- (ca 300 g)
  • 1rödlök
  • 2 msksmör
  • 1 mskhonung
  • 1 mskkinesisk soja
  • 4ägg
  • 2 dlvispgrädde
  • 2 dlmjölk
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 50 gprästost- riven, eller allerumsost

Chévredressing

  • 100 gchèvreost- kantskuren och mosad
  • 2 dlcrème fraiche
  • 1 dlgräddfil
  • 1vitlöksklyfta- hackad
  • 1 tskhonung
  • 1 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- mald

Garnering

  • solrosskott

Gör så här

  1. Pajdeg: Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med mjölet och saltet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en pajdeg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen, rulla upp den på kaveln och lägg den i en pajform, 26 cm i diameter. Fodra formen och jämna till kanterna med en vass kniv. Nagga degen med en gaffel och sätt in den i frysen ca 1 timme. Grädda pajen direkt från frysen ca 10 min.

  3. Koka brysselkålen lätt eller använd förvälld fryst. Strimla rödkålen. Skala och strimla löken. Stek rödkål och lök i smöret 2-3 min. Vänd i honung och soja. Salta och peppra. Låt svalna.

  4. Lägg rödkål, lök och brysselkål i pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och peppar till en äggstanning. Häll det över grönsakerna i formen. Strö över osten och grädda mitt i ugnen ca 35 min. Garnera pajen med solrosskott och strimlad rödlök.

  5. Dressing: Rör ihop ingredienserna till dressingen och smaka av med salt och peppar.

Vad tyckte du om receptet?