Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brynt torskfilé med rotfruktspuré, svamp och löjrom

Rotfruktspuré med brynt torsk, ostronskivling, löjrom och lökolja är en väl genomarbetad smårätt. Friterad lök, bränd lökolja och puré kan göras dagen före servering.

Brynt torskfilé med rotfruktspuré, svamp och löjromBrynt torskfilé med rotfruktspuré, svamp och löjromBrynt torskfilé med rotfruktspuré, svamp och löjrom
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 300 gtorskfilé
  • 2 tskhonung- flytande
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Puré

  • 1palsternacka
  • 50 grotselleri
  • 2potatisar- mjölig sort
  • 2 mskvispgrädde
  • 1 msksmör
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald

Bränd lökolja

  • 4salladslökar
  • 1 dlolivolja
  • 1 krmsalt

Friterad schalottenlök

  • 1schalottenlök
  • 2 mskvetemjöl
  • 5 dlrapsolja
  • 1 krmsalt

Svamp

  • 10ostronskivlingar
  • 1 msksmör
  • 2 krmsalt
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 20 glöjrom
  • atsinakrasse
  • sakurakrasse

Gör så här

  1. Puré: Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa rotfrukterna till en puré. Tillsätt grädde och smör och mixa slätt. Krydda med salt och peppar.

  2. Lökolja: Sätt ugnen på 225°. Lägg salladslöken på en plåt med bakplåtspapper. Rosta löken mitt i ugnen ca 15 min, tills halva lökarna är svarta. Mixa löken med olja. Sila oljan och krydda med salt.

  3. Friterad lök: Skala och skiva löken tunt. Vänd lökringarna i mjöl. Hetta upp oljan till 170°. Fritera lökringarna tills de fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt.

  4. Skär torsken i fyra bitar. Pensla snittytan med honung. Stek torsken i smör ca 2 min på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar.

  5. Riv svampen i bitar. Stek den i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar.

  6. Fördela purén på tallrikar. Lägg på torsken och toppa med löjrom, friterad schalottenlök och ostronskivling. Garnera med atsina- och sakurakrasse. Ringla över lökolja och servera.

Vad tyckte du om receptet?