Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Rotfruktspuré med brynt torsk, ostronskivling, löjrom och lökolja är en väl genomarbetad smårätt. Friterad lök, bränd lökolja och puré kan göras dagen före servering.
Puré: Skala rotfrukterna och skär dem i bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet och mixa rotfrukterna till en puré. Tillsätt grädde och smör och mixa slätt. Krydda med salt och peppar.
Lökolja: Sätt ugnen på 225°. Lägg salladslöken på en plåt med bakplåtspapper. Rosta löken mitt i ugnen ca 15 min, tills halva lökarna är svarta. Mixa löken med olja. Sila oljan och krydda med salt.
Friterad lök: Skala och skiva löken tunt. Vänd lökringarna i mjöl. Hetta upp oljan till 170°. Fritera lökringarna tills de fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Strö över salt.
Skär torsken i fyra bitar. Pensla snittytan med honung. Stek torsken i smör ca 2 min på varje sida tills de fått en fin gyllenbrun färg. Krydda med salt och peppar.
Riv svampen i bitar. Stek den i smör tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
Fördela purén på tallrikar. Lägg på torsken och toppa med löjrom, friterad schalottenlök och ostronskivling. Garnera med atsina- och sakurakrasse. Ringla över lökolja och servera.