Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brynt smörkaka med grädde och färska bär

En saftig, glutenfri botten med smak av mandel och brynt smör. Bottnen kan bakas en dag före och garneras strax innan den ska serveras.

Brynt smörkaka med grädde och färska bärBrynt smörkaka med grädde och färska bärBrynt smörkaka med grädde och färska bär
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 100 gsmör
  • 3 dlmandelmjöl
  • 2 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 1 tskbakpulver
  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 2 dlvispgrädde
  • 4nektariner
  • 300 gbär- t ex björnbär och blåbär

Garnering

  • mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret långsamt på medel-värmen tills det syns att bottensatsen är brynt och smöret fått mörkare gul färg, det tar ca 10 min. Låt svalna till rumstemperatur. Smörj ett bakplåtspapper och lägg det i en form ca 20 x 30 cm.

  2. Blanda mandelmjöl, majsstärkelse och bakpulver. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Vänd ner mandelmjölsblandning och smör. Häll smeten i formen och bred ut den. Grädda mitt i ugnen i 12–15 min. Låt svalna.

  3. Stjälp upp kakan på en skärbräda. Dra försiktigt av bakplåtspappret och vänd kakan så att den gräddade sidan kommer uppåt. Låt kallna. Kakan kan också kallna i formen, garneras och serveras ur formen.

  4. Vispa grädden. Kärna ur nektarinerna och skär i bitar. Halvera eventuellt stora -björnbär. Bred ut grädden på kakan och toppa

    med frukt och bär. Garnera med mynta.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Kladdkaka - recept på kladdig klassiker