Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brynt smörglass med madeleinekaka och friterad jordärtskocka

Recept på hjortron- och brynt smörglass med madeleinekaka serverad med friterad jordärtskocka. De friterade jordärtskockornas lite söta smak passar perfekt ihop med havtorn och hjortron. En perfekt dessert om man vill vara väl förberedd. Glass, jordärtskocka och madeleinekakor kan göras helt klara flera dagar i förväg.

Brynt smörglass med madeleinekaka och friterad jordärtskocka
Brynt smörglass med madeleinekaka och friterad jordärtskocka
Brynt smörglass med madeleinekaka och friterad jordärtskocka
Foto: KATJA RAGNSTAM / COPYRIGHT © KATJA RAGNSTAM, ALL RIGHTS RESERVED.

Ingredienser

  • 1vaniljstång
  • 6äggulor
  • 0,75 dlströsocker
  • 3 dlmjölk (3%)
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dlhjortron- rårörda
  • 3 msksmör- brynt, rumsvarmt

Havtornssockerlag

  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten
  • 1 mskhavtornspulver

Madeleinekakor 10-12 st

  • 1citron
  • 100 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1,5 tskvaniljsocker
  • 2ägg
  • 1,5 dlvetemjöl
  • 1 mskvallmofrön
  • 1 tskbakpulver
  • 1 krmsalt

Friterad jordärtskocka

  • 300 gjordärtskocka
  • 3 dlrapsolja

Garnering

  • oxalis

Gör så här

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Vispa ägg, socker och vaniljfrön till en vit smet. Värm mjölk och grädde till 84°. Låt svalna något och blanda långsamt ner gräddmjölken i äggsmeten. Låt kallna i kylen. Frys sedan i glassmaskin. Blanda i hjortron och brynt smör i glassen och ställ den i frysen.

  2. Havtornssockerlag: Koka socker och vatten tills sockret lösts och det har bildats en simmig lag. Låt svalna och tillsätt havtornspulvret.

  3. Madeleinekakor: Sätt ugnen på 220°. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa smör, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i citronskal, mjöl, vallmofrön, bakpulver och salt och rör till en jämn smet.

  4. Fördela smeten i en smord madeleineformspanna. Grädda mitt i ugnen ca 8 min. Pensla kakorna med havtornslagen när de tagits ur ugnen. Låt dem kallna.

  5. Friterad jordärtskocka: Skrubba jordärtskockorna noga i ljummet vatten. Skiva dem tunt på mandolin. Hetta upp oljan till 180°. Fritera jordärtskockan tills den fått fin färg och är knaprig. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Krydda med salt.

  6. Krossa hälften av de friterade jordärtskockorna och lägg på assietter. Forma glassen till ägg och lägg dem på smulorna. Lägg kakorna vid sidan om. Garnera med jordärtskocka och oxalis.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Lars Ekberg, Mathias Nilsson & Ulf Wagner