Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bryggbröd

Ett stort bröd ser pampigt ut på bordet. Låt gästerna själva skära ­skivor efter hand. Vi kallar denna skapelse för bryggbröd eftersom det brukar räcka till hela bryggan.

BryggbrödBryggbrödBryggbröd
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 lvatten
  • 50 gjäst
  • 1 msksalt
  • 1 mskströsocker
  • 0,5 dlolivolja
  • 3 dlrågmjöl- (165 g) fint
  • 3 dlvetekli- (90 g)
  • 1 dlsolrosfrön- (70 g)
  • 23 ldinkelsikt- (ca 1,3 kilo)

Gör så här

  1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll över lite av vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av vattnet, salt, socker, olja, rågmjöl, vetekli, solrosfrön och dinkelsikt, spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en fast och smidig deg.

  2. Låt degen jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek, ca 40 min.

  3. Sätt ugnen på 175°. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den smidig och forma till ett stort runt bröd. Lägg det på en smord plåt och sikta över lite mjöl. Skär några kryss i brödet. Låt jäsa ytterligare ca 20 min utan bakduk.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 60 min. Låt brödet kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?