Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brutti ma buoni

Dessa små kakor kallas ­också­ ­bruttibuoni, och kommer ­ursprungligen från regionen ­Emilia-Romagna. Brutti betyder fula och vilket syftar till att de inte har en precis form, buoni betyder goda. Alltså: Fula men goda!

Brutti ma buoni
Brutti ma buoni
Brutti ma buoni
Dessa italienska småkakor, brutti ma buoni, är enligt sitt namn inte vackra – men goda! Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 200 ghasselnötter
  • 1citron
  • 2äggvitor
  • 1,5 dlströsocker

Garnering

  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Rosta ­hasselnötterna i en het stek­panna tills skalet börjar spricka och de ­börjar svartna. Lägg dem i en handduk och gnid av skalet. Mixa nötterna grovt.  

  2. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en fast ­marängsmet. Blanda ner citron­skalet.

  3. Klicka ut smeten i högar på en plåt med bakplåtspapper. ­Grädda mitt i ugnen i ca 35 min. Låt ­kakorna kallna på plåten. Pudra över florsocker innan servering.

Vad tyckte du om receptet?