Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brownie med kolatäcke

Kladdig chokladkaka, segt kolatäcke och små salta inslag blir en vansinnigt lyxig bakelse.

Brownie med kolatäcke
Brownie med kolatäcke
Brownie med kolatäcke
ÅSA DAHLGREN

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 200 gchoklad- mörk av god kvalitet
  • 4ägg
  • 1,5 dlfarinsocker
  • 1 dlstandardmjölk
  • 1 dlkakao
  • 1 dlvetemjöl
  • 2 tskbakpulver
  • 1 krmsalt
  • 200 gsmör
  • 1 dlvispgrädde
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlsirap- ljus
  • 2 tskflingsalt
  • yoghurt- crème fraiche eller turkisk (12 %)
  • evjordgubbar- chokladdoppade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, ta bort den från värmen och låt chokladen smälta ner under omrörning.

  2. Vispa äggulor och farinsocker ett par minuter med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och mjölk, rör slätt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner. Vispa äggvitorna i en ren skål till ett fast, vitt skum och vänd ner detta i smeten.

  3. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Häll i smeten, bred ut den jämnt över formen och grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Kakan ska inte stelna utan vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna.

  4. Koka upp smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på mellanvärme, rör om då och då. Koka tills kolan har en temperatur på 119 grader. Kontrollera med en sockertermometer eller digital kökstermometer. Har du inte någon sådan kan du använda dig av kulprovet.

  5. Bred kolan över kakan. Toppa med flingsalt. Låt svalna, skär sedan i bitar. Servera med lättvispad crème fraiche eller turkiskt yoghurt och eventuellt chokladdoppade jordgubbar.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök