Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kladdig chokladkaka, segt kolatäcke och små salta inslag blir en vansinnigt lyxig bakelse.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, ta bort den från värmen och låt chokladen smälta ner under omrörning.
Vispa äggulor och farinsocker ett par minuter med elvisp. Tillsätt chokladsmöret och mjölk, rör slätt. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner. Vispa äggvitorna i en ren skål till ett fast, vitt skum och vänd ner detta i smeten.
Täck en långpanna med bakplåtspapper. Häll i smeten, bred ut den jämnt över formen och grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Kakan ska inte stelna utan vara lite lös i mitten. Låt kakan svalna.
Koka upp smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka på mellanvärme, rör om då och då. Koka tills kolan har en temperatur på 119 grader. Kontrollera med en sockertermometer eller digital kökstermometer. Har du inte någon sådan kan du använda dig av kulprovet.
Bred kolan över kakan. Toppa med flingsalt. Låt svalna, skär sedan i bitar. Servera med lättvispad crème fraiche eller turkiskt yoghurt och eventuellt chokladdoppade jordgubbar.
Recept från Mitt kök