Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bröllopstårta med hallonmousse

Recept på bröllopstårta med hallonmousse som kan göras dagen före, rosorna långt före, förvara dem i lufttäta burkar.

Bröllopstårta med hallonmousse
Bröllopstårta med hallonmousse
Bröllopstårta med hallonmousse
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 4ägg
  • 2 dlströsocker
  • 1 dlvetemjöl
  • 1 dlpotatismjöl
  • 2 tskvaniljsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 3 mskhallonsylt

Hallonmousse

  • 200 ghallon
  • 3gelatinblad
  • 2 dlvispgrädde
  • 2äggulor
  • 0,5 dlströsocker

Flädermousse

  • 2gelatinblad
  • 2 dlvispgrädde
  • 2äggulor
  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlkonc flädersaft

Smörkräm

  • 200 gsmör- rumsvarmt
  • 6,5 dlflorsocker
  • 1 mskvaniljsocker
  • 1 mskmjölk

Garnering

  • 600 gsugarpaste- Pettinice eller marsipan + 75 g + 150 g
  • majsstärkelse (Maizena)
  • svart hushållsfärg
  • florsocker

Kristyr

  • 3,5 dlflorsocker
  • 1 litenäggvita
  • 2 krmcitron- pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Vispa ägg och socker pösigt, ca 10 min. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Kolla med en sticka i mitten att kakan är färdig. Vänd upp på ett fat. Låt kakan kallna under formen.

  4. Hallonmousse: Mixa och passera hallonen genom en sil, mät till 1 dl puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden hårt. Vispa ägggulor och socker pösigt. Rör i hallonpurén, spara ca 1 msk. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull eller i mikrovågsugn med den sparade hallonpurén. Rör ner blandningen i smeten. Vänd i grädden. Gör flädermoussen på samma sätt.

  5. Skär tårtbottnen i tre bottnar. Lägg tillbaka den undre bottnen i den diskade formen. Bre på hallonsylt och hallonmoussen. Lägg på en till botten och bre på flädermoussen. Lägg på den sista bottnen.

  6. Låt tårtan stå i kylen ca 5 timmar.

  7. Smörkräm: Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen och bre på och runt om tårtan.

  8. Kavla ut 600 g sugarpastemassa eller marsipan (finns inte vit) på köksbänken med rikligt med majsstärkelse till en rundel, ca 5 cm större i diameter än tårtan. Lägg massan på tårtan och skär bort överflödig massa.

  9. Färga 75 g massa med svart hushållsfärg. Forma den till rosor. Kavla ut 150 g massa och skär ut blad och spetskant. Garnera tårtan med rosor, blad och spetskant.

  10. Kristyr: Blanda florsocker, äggvita och citronsaft till en slät kristyr. Lägg den i en spritspåse utan tyll. Spritsa små toppar på tårtan.

  11. Pudra tårtan med florsocker.

  12. Tips!

     

    Om du använder marsipan kan smörkrämen ersättas med 4 dl hårt vispad grädde. Grädde går inte att ha under sugarpaste eftersom pasten smälter.

Vad tyckte du om receptet?