Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brödpudding med whiskysås

God dessert gjord på surdegsbröd, äggstanning och muscovadosocker, toppad med russin och pekannötter. Servera med ljummen whiskysås och lite lättvispad grädde.

Brödpudding med whiskysås
Brödpudding med whiskysås
Brödpudding med whiskysås
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 5ägg
  • 1 lmjölk
  • 5 dlvispgrädde
  • 1 mskvaniljpulver
  • 7,5 dlmuscovadosocker- mörkt
  • 2 tskkanel- malen
  • 0,5 tskmuskotnöt- riven smör till formen
  • 1 stortsurdegsbröd- cirka 12–14 skivor
  • 1 dlrussin
  • 3 dlpekannötter

Whiskysås

  • 5 dlvispgrädde
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,5 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 mskvatten
  • 2äggulor
  • 4 mskwhisky

Tillbehör

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Brödpudding: Vispa upp äggen lätt i en stor skål, vispa i mjölk, grädde och vaniljpulver.

  2. Blanda muscovadosocker, kanel och muskotnöt i en bunke och vispa ner i äggstanningen.

  3. Smörj en stor ugnsfast form, cirka 35 × 20 centimeter och lägg i brödskivorna omlott.

  4. Strö över russin och pekannötter. Häll över äggstanningen och låt stå och dra i 1 timme.

  5. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

  6. Grädda därefter mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Gör whiskysåsen under tiden.

  7. Whiskysås: Koka upp grädde och socker, dra sedan av kastrullen från värmen.

  8. Blanda majsstärkelse och vatten.

  9. Vispa upp äggulorna i en skål. Häll lite av den varma grädden över äggulorna, vispa under tiden och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt majsstärkelseblandningen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under kraftig vispning tills såsen tjocknar. Rör i whiskyn.

  10. Sila såsen och kyl ner den i ett kallt vattenbad.

  11. Servering: Servera brödpuddingen med lättvispad grädde och ljummen whiskysås.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök