Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brödkrans med vallmo- och sesamfrön

Brödkrans med vallmo- och sesamfrön har ett speciellt utbakningssätt som inte alls är svårt om man följer varje moment i texten.

Brödkrans med vallmo- och sesamfrönBrödkrans med vallmo- och sesamfrönBrödkrans med vallmo- och sesamfrön
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 5 dlvatten
  • 1 mskhonung
  • 1 mskolivolja
  • 11 dlvetemjöl- (660 g)
  • 1 dlrågmjöl- finmalet
  • 1,5 tsksalt

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 0,5 dlvallmofrön
  • 0,5 dlsesamfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37°. Häll vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.

  2. Dela degen i tio bitar. Ta två bitar och kavla ut dem till en rundel, ca 20 cm i diameter. Lägg den på en plåt täckt med bakplåtspapper.

  3. Forma resterande degbitar till bollar. Lägg bollarna i en cirkel runt rundeln. Halva bollen ska ligga på själva rundeln, resten ligger utanför. Skär ett snitt i rundeln från var sida av varje boll in mot mitten så att du får åtta snittade trianglar i rundeln. Vik upp varje triangel från mitten och lägg dem över bollarna. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  4. Pensla kransen med uppvispat ägg. Strö vallmo- och sesamfrön över bullarna utan att det kommer på trianglarna.

  5. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, till 95° innertemperatur. Låt svalna på galler. Servera brödet nygräddat.

Vad tyckte du om receptet?