Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Broccolirisotto med taleggio

Broccolirisotto med taleggio är krämigt och gott. Vill du äta vegetariskt byts hönsbuljongtärningarna ut mot grönsaksbuljong. 

Broccolirisotto med taleggio
Broccolirisotto med taleggio
Broccolirisotto med taleggio
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 4 dlarborioris
  • 250 gbroccoli
  • 2vitlöksklyftor
  • 1 krmchiliflakes
  • 2 mskolivolja- + 1 msk
  • 1 dlbladpersilja- hackad
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 8 dlvatten
  • 1gul lök
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 2 msksmör
  • 200 gtaleggio
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Ansa broccolin och skär av små buketter. Skär stjälken i små bitar. Skala och finhacka vitlöken.

  2. 
Fräs broccolistjälkar, vitlök och chiliflakes i 2 msk olja 2–3 min. Ta pannan värmen och blanda i persilja.

  3. Koka upp buljongtärningar och vatten och håll det varmt.

  4. Skala och hacka löken. Fräs den i 1 msk olja i en gryta ca 2 min. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning tills det är blankt. Häll på vinet och låt det nästan koka in.

  5. Häll på så mycket varm buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt, späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt ca 20 min. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.

  6. Blanda i råa broccolibuketter och stekta stjälkar när ca 
4 min av koktiden återstår.

  7. Ta risotton från värmen och blanda i smör och ostbitar. Krydda med salt och peppar. Låt risotton vila under lock 1–2 min. Servera risotton i djupa tallrikar.

Vad tyckte du om receptet?