Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Broccolipaj toppad med rökt skinka, blåmögelost och rädisor

Paj med purjolök, broccoli, rökt skinka, blåmögelost och rädisor. Skippa skinkan om du vill ha en vegetarisk paj. Underbart gott till vardag eller fest!

Broccolipaj toppad med rökt skinka, blåmögelost och rädisorBroccolipaj toppad med rökt skinka, blåmögelost och rädisorBroccolipaj toppad med rökt skinka, blåmögelost och rädisor
Foto: Thomas Carlén

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl
  • 1 dlvalnötter
  • 125 gsmör
  • 2 mskvatten

Fyllning

  • 250 gbroccoli
  • 1purjolök
  • 4ägg
  • 125 gblåmögelost- St Agur
  • 2 dlmjölk
  • 100 gfärskost
  • salt- peppar

Till garnering

  • 150 grökt skinka
  • 100 grädisor
  • 0,5 dlvalnötter- krossade

Gör så här

  1. Mixa vetemjöl och valnötter i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt smör och vatten och kör till det bildas en boll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Täck den med plastfolie. Ställ in formen i kylen minst 30 minuter.

  2. Nagga degen med en gaffel och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen vid 225°, 10 minuter. Skala stjälken på broccolin och skär den i smala skivor. Dela broccolibuketterna. Förväll i kokande lättsaltat vatten 3 minuter. Skölj och skiva purjolöken och lägg ner i grytan den sista minuten. Häll i ett durkslag och spola över kallt vatten. Låt det rinna av.

  3. Fördela broccoli och purjolök i pajskalet. Mixa samman ägg, blåmögelost, mjölk och färskost. Salta och peppra. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda pajen i nedre delen av ugnen, 25–30 minuter. Garnera med rökt skinka och rädisor i mitten. Strö över krossade valnötter.

Vad tyckte du om receptet?

Tips: Gör pajen grönare och lägg kokta sojabönor ovanpå, i stället för skinka - så har du en vegetarisk paj!