Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Bullar extra allt med äppelfyllning, len vaniljkräm och kanel. Bullarna bakas på briochedeg som innehåller ganska mycket ägg och smör vilket ger saftiga och luftiga bullar.
Blanda ut jästen i lite av den kalla mjölken. Häll i resten av mjölken och tillsätt ägg, socker, salt, vaniljsocker och mjölet, lite i taget. Arbeta degen smidig i ca 10 min. Tillsätt smöret, lite i taget. Täck degen med en bakduk och låt jäsa i ca 2 tim
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Lägg frön och vaniljstång i en kastrull. Häll i mjölken och tillsätt sockret. Koka upp. Vispa ihop majsstärkelse och äggulor i en skål. Häll vaniljmjölken över äggulorna under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under kraftig vispning tills krämen börjar tjockna och de första bubblorna bildas. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Ta bort vaniljstången och passera krämen genom en sil. Lägg krämen i en spritspåse.
Topping: Kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Stek dem i smöret och strö över socker och kanel. Låt svalna.
Fyllning: Rör ihop smör, socker, kanel och vaniljsocker.
Kavla ut degen till en rektangel, ca 45 cm lång. Bred ut fyllningen över hela degen. Vik ihop degen på mitten på längden.
Skär degen i 3 cm breda remsor. Skär ett snitt i remsorna på mitten nästan ända upp. Tvinna ihop remsorna och snurra ihop till en bulle. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt dem jäsa övertäckta i 25–30 min. Sätt ugnen på 225°.
Spritsa vaniljkräm i mitten på bullarna. Pensla dem med uppvispat ägg. Lägg på äppelbitar i mitten och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 8–10 min, tills bullarna fått fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna på galler.