Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brioche

Recept på brioche. Lätta och luftiga med mycket smörsmak.

BriocheBriocheBrioche
Foto: Anna Kern

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2 mskmjölk
  • 45ägg- (240 g)
  • 6,5 dlvetemjöl- (390 g)
  • 1,5 mskströsocker
  • 1,5 tsksalt
  • 200 gsmör- rumsvarmt

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 1 dlmandelspån

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Häll i mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt äggen och vispa sönder dem lätt. Häll i mjölet och ­arbeta degen ca 5 min i hushålls­maskin.

  2. Tillsätt socker, salt och därefter smör i omgångar under knådning, ca 5 min. Degen ska vara kladdig. Lägg degen i en bunke och täck med plastfolie. Jäs i rumstemperatur ca 1 timme.

  3. Skrapa ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Rulla bollar, ca 30 g styck, och lägg i små smorda formar. Låt briocherna jäsa under bakduk i rumstemperatur ca 1 timme.

  4. Sätt ugnen på 225°. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen 10–13 min. Låt svalna något innan bröden lossas från formarna och får svalna på galler.

  5. Servera gärna med en snabb apelsinmarmelad med kardemumma.

Vad tyckte du om receptet?