Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brioche-semlor med vaniljmandelgrädde & choklad

Kan detta vara årets godaste semla? Briochesemlor med mandelvaniljgrädde och mörk choklad.

Brioche-semlor med vaniljmandelgrädde & choklad
Brioche-semlor med vaniljmandelgrädde & choklad
Brioche-semlor med vaniljmandelgrädde & choklad
Foto: Thomas Carlén

Fördeg

  • 50 gjäst för söta degar
  • 2 dlmjölk- 37 grader
  • 1 tskkardemumma- stött
  • 3 dlvetemjöl

Deg

  • 250 gsmör- rumsvarmt
  • 1,25 dlströsocker
  • 4ägg- uppvispade
  • 9 dlvetemjöl- cirka

Till pensling

  • 1ägg

Till fyllning

  • 2 dlgräddmjölk
  • 0,5 dlströsocker
  • 2äggulor
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)
  • 2 tskvaniljsocker
  • 1 tsksmör
  • 3 dlvispgrädde
  • 100 gmandelmassa- finriven

Till garnering

  • florsocker
  • 50 gmörk choklad- flisad

Gör så här

  1. Rör ut jästen i ljummen mjölk i en degbunke. Tillsätt kardemumma och mjöl och arbeta samman till en lös deg. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.

  2. Arbeta in smör, socker, ägg och sist mjölet, gärna i köksmaskin.

  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig, men inte för länge. Dela degen i två och rulla till längder. Dela varje längd i 14 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsplåtar eller mazarinformar. Låt dem jäsa väl under bakduk, cirka 40 minuter.

  4. Värm ugnen till 225 grader. Pensla briocherna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

  5. Skär ett snett snitt i briocherna.

  6. Vaniljkräm: Vispa samman gräddmjölk, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills såsen blir krämig. Ta kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsocker och smör. Rör om och ställ i kallt vattenbad och låt vaniljkrämen kallna.

  7. Vispa grädden och blanda med mandelmassa och vaniljkräm. Spritsa in fyllningen i snittet. Sikta över florsocker och choklad.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök