Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kan detta vara årets godaste semla? Briochesemlor med mandelvaniljgrädde och mörk choklad.
Rör ut jästen i ljummen mjölk i en degbunke. Tillsätt kardemumma och mjöl och arbeta samman till en lös deg. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, i cirka 30 minuter.
Arbeta in smör, socker, ägg och sist mjölet, gärna i köksmaskin.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig, men inte för länge. Dela degen i två och rulla till längder. Dela varje längd i 14 bitar och rulla till släta bullar. Lägg dem i smorda muffinsplåtar eller mazarinformar. Låt dem jäsa väl under bakduk, cirka 40 minuter.
Värm ugnen till 225 grader. Pensla briocherna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen, i cirka 8 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Skär ett snett snitt i briocherna.
Vaniljkräm: Vispa samman gräddmjölk, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Låt sjuda under omrörning tills såsen blir krämig. Ta kastrullen från plattan och tillsätt vaniljsocker och smör. Rör om och ställ i kallt vattenbad och låt vaniljkrämen kallna.
Vispa grädden och blanda med mandelmassa och vaniljkräm. Spritsa in fyllningen i snittet. Sikta över florsocker och choklad.
Recept från Mitt kök