Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brioche med mandelfyllning

Recept på brioche med mandelfyllning. Luftiga vetebullar som gärna kan serveras med en klick marmelad.

Brioche med mandelfyllning
Brioche med mandelfyllning
Brioche med mandelfyllning

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 2 mskmjölk
  • 4ägg
  • 6,5 dlvetemjöl- (390 g)
  • 1,5 mskströsocker
  • 1 tsksalt
  • 200 gsmör- rumsvarmt

Mandelfyllning

  • 100 gmandelmassa
  • 0,75 dlvaniljkräm- (hemgjord eller av marsanpulver)

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, mjöl, socker och salt och arbeta ihop till en fast deg. Tillsätt smöret i omgångar under bearbetning. Arbetaihop till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme.

  2. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med vaniljkrämen till en jämn smet. Lägg fyllningen i en spritspåse med slät tyll.

  3. Ta degen ur kylen och dela den i 20 bitar. Nyp av en liten bit på varje degbit. Forma de stora bitarna deg till bollar som läggs i smorda briocheformar, à ca 3/4 dl, ställda på en plåt. 

  4. Tryck ner spritsen i bullarna och spritsa i lite fyllning. Forma de små degbitarna till kulor och tryck ner dem i fyllningen.Låt jäsa övertäckta ca 1 timme. Sätt ugnen på 225°. 

  5. Grädda briocherna i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?

Recept av Cecilia Hansson och Mattias Larsson