Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brioche med karamelliserad lök

Se till att det mesta av vätskan i löken kokar in, annars blir degen för lös. Bikarbonaten i ägget till pensling ger brödet en extra fin, gyllenbrun yta.

Brioche med karamelliserad lök
Brioche med karamelliserad lök
Brioche med karamelliserad lök
Foto: Anna Skoog

Ingredienser

  • 4gula lökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 50 gsmör
  • 3 mskströsocker
  • 0,5 tsksalt

Bröd

  • 2 dlvatten
  • 0,5 dlmjölk
  • 2 tsktorrjäst
  • 1ägg
  • 1011 dlvetemjöl- (600-660 g)
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Pensling

  • 1ägg
  • 2 tskbikarbonat

Gör så här

  1. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Stek långsamt i smör och socker så att löken karamelliseras och det mesta av vätskan kokar bort. Krydda med salt. Låt kallna.

  2. Värm vatten och mjölk till 45°. Häll blandningen över jästen. ­Tillsätt den karamelliserade ­löken, ägg, mjöl, salt och peppar. Arbeta i hushållsassistent till en smidig deg. Forma till en boll och låt jäsa under bakduk ca 2 timmar.

  3. Dela degen i tolv bitar och forma till runda bollar. Platta till dem lätt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°

  4. Vispa upp ägget tillsammans med bikarbonat. Pensla bröden och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler och skär upp före servering.

Vad tyckte du om receptet?