Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Hemligheten bakom en perfekt brioche är mycket smör i degen. Och sedan förstås en stor klick smör när den ska avnjutas nygräddad. Här gräddar vi dem i små söta formar, men det går även bra att grädda dem direkt på en plåt. Den lilla bollen på toppen kan uteslutas.
Dag 1: Smula ner jästen i en bunke. Knäck ner äggen och tillsätt nästan allt vetemjöl special, strösocker och salt. Knåda till en smidig deg i matberedare i ca 10 min.
Skiva smöret tunt med en osthyvel och blanda ner smöret i degen, lite i taget. Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer smör. Knåda ihop till en blank och smidig deg.
Lägg degen i en inoljad bunke. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåp över natten.
Dag 2: Dela degen i 12 delar. Bryt av en liten bit från varje del och rulla till en liten boll. Rulla de större degbitarna till bollar.
Smörj och mjöla små metallformar, 7–8 cm i diameter, eller en muffinsplåt. Lägg ner de större bollarna i formarna, eller lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
Gör en liten fördjupning i de stora bollarna och lägg försiktigt på de små bollarna på toppen. Låt bullarna jäsa i ca 2 tim till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda det uppvispade ägget med vattnet och pensla briocherna med blandningen.
Grädda briocherna mitt i ugnen i 10–12 min. Täck dem med aluminumfolie om de börjar få för mycket färg. Låt dem svalna.