Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En ljuvligt luftig och frasig blandning mellan brioche och croissant som med fördel äts samma dag som den gräddats.
Dag 1: Rör ut jästen i vattnet i bunken till en degblandare. Tillsätt ägg, mjöl, socker och salt i degblandaren och arbeta i 4–5 min till en smidig deg. Tillsätt smöret, lite i taget, och arbeta in det i degen. Låt jäsa under bakduk i ca 2 tim.
Ta upp degen på arbetsbänken och forma den till en boll. Lägg tillbaka degen i bunken, täck med plastfolie och låt stå i kylen i ca 10 tim.
Dag 2: Ta upp degen på arbetsbänken och kavla ut den till en avlång platta. Hyvla smöret till fyllningen tunt och lägg ut det längs mitten av degen – lämna en kant runt om. Vik in kanterna från båda sidor så att smöret täcks. Gör ett treslag, dvs vik degen två gånger in mot mitten så att det bildas tre lager. Lägg degplattan i kylen i ca 20 min. Kavla sedan ut degen till en rektangel och upprepa. Linda in degen i plastfolie och låt den vila i kyl i ca 20 min.
Ta ut degen och kavla den till en rektangel, 30 × 40 cm. Rulla ihop den från långsidan och skär rullen i 6 bitar. Smörj en avlång brödform, 1 1/2 liter, och lägg ner bitarna med snittytan uppåt, omväxlande till höger och vänster i formen. Täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 200°. Pensla brödet med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i ca 30 min. Ta brödet ur formen och låt det svalna på galler.