Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Brasiliansk fiskgryta med lime, paprika och morötter

Fiskgrytan har frisk och god limesmak och liten sötma från paprika och ­morötter. Det är en mycket lättlagad vardagsrätt som spar disk eftersom allt lagas i samma gryta. Ris eller ­potatis passar till.

Brasiliansk fiskgryta med lime, paprika och morötterBrasiliansk fiskgryta med lime, paprika och morötterBrasiliansk fiskgryta med lime, paprika och morötter
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 400 gvit fiskfilé- t ex torsk, sej eller kolja
  • 2morötter- 120 g
  • 2paprikor- gärna i olika färger
  • 1rödlök
  • 1vitlöksklyfta
  • 2 msktomatpuré
  • 1 tskspiskummin- mald
  • 1 tskchiliflakes
  • 1 burkkokosmjölk- 400 ml
  • 2lime
  • 1 tärningfiskbuljong
  • rapsolja
  • salt

Tillbehör

  • 3 dlris

Gör så här

  1. Skär fisken i ­mindre bitar. Skala och skär morötterna i tunna skivor på snedden. Halvera, kärna ur och skär ­paprikan i strimlor. Skala och skär lök och vitlök i tunna klyftor.

  2. Bryn morötter, paprika och lök i 1 msk olja i en gryta ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, spiskummin och chili­flakes. Häll på kokosmjölk och 1/2 dl vatten. Låt sjuda ca 5 min.

  3. Skölj limen noga i ljummet vatten. Riv skalet på den ena limen och pressa ut saften. Häll limesaften i grytan och smula i buljongtärningen.

  4. Krydda fisken med 2 krm salt och lägg bitarna i grytan. Strö över limeskal. Lägg på lock och sjud grytan 8–12 min tills fisken är vit och tillagad.

  5. Skär den andra limen i skivor och servera till grytan tillsammans med ris eller potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: