Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bräserat högrevs­- hjärta, huvudsallad, brändstuvade toppmurklor och ramslök

Köttet kan med fördel bräseras i ugnen över natten för att sedan återvärmas i sin steksky i ugnen på 125° ca 30 min.

Bräserat högrevs­- hjärta, huvudsallad, brändstuvade toppmurklor och ramslök
Bräserat högrevs­- hjärta, huvudsallad, brändstuvade toppmurklor och ramslök
Bräserat högrevs­- hjärta, huvudsallad, brändstuvade toppmurklor och ramslök
Recept på bräserat högrevshjärta Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 kghögrevshjärta
  • 1 mskpaprikapulver- rökt
  • 2lagerblad- finstötta
  • 1citron- rivet skal
  • 2 tsksalt
  • 1 mskrapsolja
  • 2lökar- gula
  • 2vitlöksklyftor
  • 1chili- röd, t ex spansk peppar
  • 300 gkörsbärstomater- med kvist
  • 5 dlvatten
  • 3 dlöl- ljust
  • 3 mskbalsamvinäger
  • 2 mskkalvfond- konc

Murklor

  • 6 dlvispgrädde
  • 2 tskcitron- pressad
  • 1 tskmuskotnöt- mald
  • 0,75 tsksalt
  • 400 gtoppmurklor- färska
  • 2 msksmör

Sallad

  • 4grönsallad- huvuden
  • 1 dlvin- torrt, vitt
  • 1 msksmör
  • 50 gramslök- färsk
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 krmsalt
  • 3lökar- färska
  • 1 mskvitvinsvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 100°. Gnid in köttet med paprikapulver, lagerblad, citronskal och salt. Bryn det hårt runt om i olja i en stekpanna. Lägg köttet i en ugnssäker form.

  2. Skala och hacka löken, lägg den runt köttet. Skala och pressa över vitlöken. Lägg i chili och tomater med kvist och tillsätt vatten, öl, balsamvinäger och fond. Täck formen med aluminiumfolie och tillaga mitt i ugnen 10–12 timmar. Ta upp kött och tomater. Koka ihop skyn tills ca 1 liter återstår.

  3. Höj ugnsvärmen till 225°. Häll grädden i en ugnssäker form. Koka den mitt i ugnen ca 25 min, tills den fått en bränd yta. Mixa grädden med mixerstav och sätt tillbaka i ugnen 15 min. Mixa slätt.

  4. Murklor: Halvera murklorna och skölj dem noga i kallt vatten.  Stek dem i smör och krydda med salt. Blanda murklorna med grädden, muskotnöt och citronsaft.

  5. Sallad: Skär varje salladshuvud i fyra bitar. Koka upp vinet och tillsätt smöret. Vänd ner ramslöken snabbt i vätskan och fördela blandningen över salladen. Smaka av med citronsaft och salt. Ansa och skiva löken tunt. Blanda löken med  vinägern och strö den över salladen.

  6. Skär köttet i skivor och servera med sky, murklor och sallad.

Vad tyckte du om receptet?