Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bräserad vildsvinskarré med rotfruktsrösti och äppelkompott

Grytbräserad vildsvinskarré, serveras med sås, rotfruktsrösti och kryddig äppelkompott

Bräserad vildsvinskarré med rotfruktsrösti och äppelkompott
Bräserad vildsvinskarré med rotfruktsrösti och äppelkompott
Bräserad vildsvinskarré med rotfruktsrösti och äppelkompott
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,5 kgvildsvinskarré- benfri
  • 2 msksmör
  • salt
  • peppar
  • 1 mskrosmarin- hackad
  • 4enbär- krossade
  • 2äpplen
  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 23 mskmuscovadosirap
  • 1 dläppelmust- eller vitt vin
  • 1 dlvatten

Sås

  • sky- silad
  • 2 mskvatten
  • 2 mskvetemjöl
  • 1 mskkalvfond
  • 0,5 dlvispgrädde
  • salt- peppar

Rotfruktsrösti

  • 4mandelpotatis- cirka 275 g
  • 1morot- cirka 100 g
  • 1palsternacka- cirka 100 g
  • 1 skivarotselleri- cirka 150 g
  • 0,5 tsksalt
  • 25 gsmör

Äppelkompott

  • 4äpplen- syrliga röda
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskcitronsaft- pressad
  • 1stjärnanis
  • 0,5 tskröd chili- finhackad
  • 1 mskingefära- färsk, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Bind upp karrén med bindgarn, för en jämnare form och tillagning. Bryn karrén runt om i en stekgryta med smör. Salta och peppra.

  2. Tillsätt rosmarin, enbär, klyftade äpplen, skalad och klyftad lök, sirap och häll äppelmust och vatten vid sidan om karrén i grytan. Låt sjuda under lock på svag värme tills köttet har en innertemperatur på 75–80 grader. Ta upp steken och låt den vila i 15 minuter, innan den skärs upp i tunna skivor.

  3. Sås: Sila skyn från grytan i en kastrull och låt den koka ihop till cirka 3 deciliter. Vispa samman vatten, vetemjöl, kalvfond och grädde i en skål och häll i skyn under omrörning. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Äppelkompott: Skölj, dela och kärna ur 4 syrliga röda äpplen. Skär dem i tärningar och lägg i en kastrull med strösocker, pressad citronsaft, stjärnanis, finhackad, röd chili och riven, färsk ingefära. Sjud tills äpplena mjuknar, cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp i en skål, plasta och ställ kallt till serveringen.

  5. Rösti: Värm ugnen till 225 grader. Skala potatis, morot, palsternacka och selleri. Riv grovt på rivjärn. Lägg i en skål och blanda med salt och vänd runt i skålen. Låt stå i 5 minuter.

  6. Krama ur det mesta av vätskan ur blandningen. Bryn smöret i en stekpanna som tål ugnsvärme och lägg ner blandningen, rör runt med en trägaffel. Stek i cirka 5 minuter och platta sedan till kakan. Fortsätt stekningen i mitten av ugnen, cirka 10 minuter.

  7. Skär upp röstin i snittar och servera med karré, sås och äppelkompott.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök