Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta

Recept på bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta. Blomkålen kan bytas ut mot romanesco, som är en korsning mellan broccoli och blomkål.

Bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta
Bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta
Bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta
Recept på bräckt lax med blomkålspuré och citronpicklad polkabeta. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 500 glaxfilé- utan skinn och ben
  • 500 gblomkål
  • 1 msksmör- + 1 msk
  • 1 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt- + 1/2 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Citronpicklade polkabetor

  • 2polkabetor
  • 2 mskcitron- pressad
  • 1 mskhonung- flytande
  • 2 mskvatten
  • 2salladslökar
  • färska örter- t ex vattenkrasse

Gör så här

  1. Bryt blomkålen i buketter. Koka dem i lättsaltat vatten 10–15 min. Häll av vattnet och mixa 3/4 av blomkålen med mixerstav. Tillsätt 1 msk smör och grädden och mixa slätt. Krydda med 1/2 tsk salt.

  2. Citronpicklade polkabetor: Skala och skiva polkabetorna tunt på mandolin. Blanda citronsaft, honung och vatten och lägg i polkabetsskivorna. Ansa och strimla salladslöken. Strö den över betorna.

  3. Skär laxen i 3 x 3 cm stora ­kuber. Stek laxbitarna runt om i 1 msk smör och krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Servera puré, lax och de sparade blomkålsbuketterna med polkabetorna i en skål bredvid. Garnera med örter.

Vad tyckte du om receptet?