Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bovetefrallor

Recept på bovetefrallor. Grova frukostbröd med russin och bovete. 

BovetefrallorBovetefrallorBovetefrallor
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 3 dlbovete- helt
  • 1,5 dllinfrön
  • 1,5 dlrussin
  • 8 dlvatten- + 2,5 dl
  • 50 gjäst
  • 2 tskbrödkrydda- ev
  • 1 tsksalt
  • 2 dlvetemjöl
  • 10 dlgrahamsmjöl- (600 g)

Utbakning

  • 2 dlvetemjöl
  • 2 dlsolrosfrön

Pensling

  • 1äggvita
  • 1 mskvatten

Gör så här

  1. Lägg bovete, linfrön och russin i en bunke. Koka upp 8 dl vatten och häll det över. Låt svälla ca 8 timmar.

  2. Värm 2 1/2 dl vatten till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta in mjöl till en fast men kladdig deg. 

  3. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

  4. Sätt ugnen på 250°. Ta upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i fyra delar. Rulla till fyra längder och skär varje i åtta bitar.

  5. Doppa snittytan i solrosfrön och platta till bullarna. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till dubbel storlek, ca 50 min. 

  6. Pensla bullarna med äggvita blandad med vatten och grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?