Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
En sydfransk gryta med fisk och skaldjur som brukar kryddas med saffran. Namnet bouillabaisse kommer från de franska orden för koka och sänka – vilket menas att soppan först ska koka upp kraftigt och sedan sjuda lugnare.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Dra av grytan från värmen.
Strimla fänkålen, skala och skär morötterna i bitar. Fräs med löken och vitlöken.
Häll på krossade tomater, tomatpuré, vitt vin, fiskbuljong och tillsätt saffran och timjan. Koka upp och sjud i 5–10 minuter. Koka musslorna under tiden.
Skölj och ansa musslorna, ta bort de som är trasiga och öppna. Häll olivolja i en kastrull, hacka vitlök och häll i fiskbuljong. Koka upp under lock. Lägg i musslorna, sätt på locket och koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.
Lägg i fisken i grytan och koka upp.
Lägg i musslorna och buljongen.
Lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar.
Krutonger: Skär brödet i tärningar och stek det gyllenbrunt i olivoljan på medelvärme.
Vänd upp krutongerna på en bit hushållspapper och strö över flingsalt.
Servering: Servera grytan med aioli.
Recept från Mitt kök