Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bouillabaisse

En sydfransk gryta med fisk och skaldjur som brukar kryddas med saffran. Namnet bouillabaisse kommer från de franska orden för koka och sänka – vilket menas att soppan först ska koka upp kraftigt och sedan sjuda lugnare.

Bouillabaisse
Bouillabaisse
Bouillabaisse
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1gul lök
  • 2vitlöksklyftor
  • 1fänkål
  • 2morötter
  • 400 gkrossade tomater
  • 2 msktomatpuré
  • 3 dlvitt vin
  • 8 dlfiskbuljong
  • 0,5 gsaffran- (1 påse)
  • 0,5 tsktimjan- torkad
  • 500 gmusslor- blandade blåmusslor och hjärtmusslor eller vongolemusslor
  • 3 mskolivolja
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 dlfiskbuljong
  • 400 gfisk- i bit, blandad
  • 100 gräkor med skal
  • salt
  • vitpeppar- malen
  • olivolja- till stekning

Krutonger

  • 4surdegsbröd- eller baguette
  • 4 mskolivolja
  • flingsalt

Tillbehör

  • aioli

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Dra av grytan från värmen.

  2. Strimla fänkålen, skala och skär morötterna i bitar. Fräs med löken och vitlöken.

  3. Häll på krossade tomater, tomatpuré, vitt vin, fiskbuljong och tillsätt saffran och timjan. Koka upp och sjud i 5–10 minuter. Koka musslorna under tiden.

  4. Skölj och ansa musslorna, ta bort de som är trasiga och öppna. Häll olivolja i en kastrull, hacka vitlök och häll i fiskbuljong. Koka upp under lock. Lägg i musslorna, sätt på locket och koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.

  5. Lägg i fisken i grytan och koka upp.

  6. Lägg i musslorna och buljongen.

  7. Lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar.

  8. Krutonger: Skär brödet i tärningar och stek det gyllenbrunt i olivoljan på medelvärme.

  9. Vänd upp krutongerna på en bit hushållspapper och strö över flingsalt.

  10. Servering: Servera grytan med aioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök