Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bouillabaisse, fransk soppgryta

Recept på bouillabaisse, en klassisk fransk fiskgryta.

Bouillabaisse, fransk soppgrytaBouillabaisse, fransk soppgrytaBouillabaisse, fransk soppgryta
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 34 dlvitt vin- gärna torrt (eller matlagningsvin)
  • 4vit fisk- grytbitar vitfisk, t ex gös eller torsk
  • 8grytbitar av lax
  • 4 storaräkor
  • 20musslor- gärna frysta eller färska vältvättade
  • salt
  • 4potatisar- kokta och skalade
  • 4havskräftor

Soppgrytbas

  • 1 storgul lök
  • 1 litenfänkål
  • 0,5röd chili
  • 45 mskolivolja
  • 150 gcocktailtomater- delade
  • 2buljongtärningar- höns- eller fisk-
  • 1 burkkrossade tomater
  • 1 påsesaffran- 0,5 g
  • 0,5 krukapersilja- hackad
  • 1 lvatten- kokande
  • salt

Till servering och garnering

  • 2 mskpersilja- hackad
  • 1,5 dlmajonnäs
  • 2vitlöksklyftor- pressade
  • chiliflingor
  • rostad baguette- i skivor eller nybakad baguette

Gör så här

  1. Börja med soppbasen. Skala och hacka löken. Ansa fänkålen och hacka den fint. Ansa och hacka chilifrukten. Fräs det hackade i oljan ca 3 minuter. Dela och tillsätt tomaterna, fräs ca 3 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs ca 1 minut. Blanda i de krossade tomaterna, saffranet, persiljan och 5 dl av vattnet, sjud soppgrytbasen ca 30 minuter. Rör om då och då.

  2. Häll vinet i en kastrull och låt den koka upp. Lägg i fisken och koka under lock 3-5 minuter. (Koka gärna varje sort fisk för sig.) Ta upp fisken och lägg på ett fat. Lägg i musslorna och koka dem tills dem öppnat sig, ta upp på ett fat. Koka räkorna ca 3 minuter och ta upp dem på ett fat. Sila spadet och häll det i soppgrytbasen. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt, lägg i potatisen och koka upp. Lägg i fisk, musslor, räkor, kräftor och låt allt bli genomvarmt, ca 3 minuter. Fördela soppgrytan i tallrikar och toppa med persiljan.

  3. Servera med majonnäs blandad med vitlök och toppad med chiliflingor.

  4. Rostad baguette i skivor eller nybakad baguette är gott att servera till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök