Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bosse "bildoktorn" anderssons cock-a-leekie soup


Skottlands nationalsoppa "Tupp i purjolök" har sitt ursprung i Frankrike. Receptet har anor ända tillbaka till 1500-talet. Här är en svensk variant i Bosses egen lite snabbare och enklare tappning.

Bosse "bildoktorn" anderssons cock-a-leekie soup

Bosse "bildoktorn" anderssons cock-a-leekie soup

Bosse "bildoktorn" anderssons cock-a-leekie soup

MARTIN SKREDSVIK

Ingredienser

  • 1purjolök
  • 1gul lök
  • smör- till stekning
  • 2 lvatten
  • 1 tsksalt
  • 4hönsbuljongtärningar
  • 46baconskivor
  • 1grillad kyckling
  • 12katrinplommon
  • 2 mskwhisky- skotsk (ej rökig)
  • 1 tskdragon
  • persilja

Gör så här

  1. Skär hela purjolöken i fina strimlor. Spara lite av det gröna till serveringen. Finhacka löken.

  2. Fräs purjolök och lök i en stor kastrull eller gryta i smör. Det ska inte ta färg utan bara svettas tillsammans.

  3. Häll över vattnet, ha i saltet och smula ner buljong­tärningarna.

  4. Koka upp och tillsätt finhackad bacon. Låt koka lätt i 20 minuter.

  5. Rensa kycklingen och skär köttet i mindre bitar.

  6. Lägg kycklingbitar, katrinplommon, gröna purjolöksbitar, dragon och persilja i soppan och koka hastigt upp några minuter.

  7. Servera gärna med en mild skotsk maltwhisky (ej rökig).

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök