Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Borsjtj är en rysk soppa med rödbetor, högrev, vikål och lök. Vill du ha den extra mustig och god gör du en hemgjord buljong. Annars går det utmärkt med en köpt variant.
Skölj av köttet i kallt vatten och lägg i en gryta. Koka upp vatten och häll över köttet. Skumma av ytan. Tillsätt salt, pepparkorn, lagerblad, persiljestjälkar, purjolök och selleristjälk.
Låt koka upp och låt köttet sjuda under lock, cirka 1 1/2 timme, tills köttet känns mört. Känn efter med en provsticka. Ta upp köttet och sila buljongen i en skål. Rengör grytan och häll tillbaka buljongen och koka upp.
Skala och skiva lök och vitlök. Skiva vitkål och stjälkselleri. Använd gärna matberedarens skiv- och rivskivor. Skala potatis, morötter och rödbetor. Riv dem grovt.
Blanda ner alla grönsakerna och koka under lock i cirka 20 minuter tills de är mjuka. Smaka av soppan med vinäger, salt och peppar.
Skär köttet i små bitar. Lägg ner det i soppan strax före serveringen och låt den bli het.
Servera soppan med smetana och grovt surdegsbröd, smör och lagrad prästost. Garnera med hackad persilja.
Recept från Mitt kök