Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Borsjtj – rödbetssoppa

Ukrainas paradrätt nummer ett är rödbetssoppan tillagad på riktig köttbuljong. Ukrainare lägger ofta bönor i soppan och salo, ­saltad fläsk serveras i soppan eller vid sidan av.

Borsjtj – rödbetssoppaBorsjtj – rödbetssoppaBorsjtj – rödbetssoppa
Borsjtj - rödbetssoppa med potatis, vitkål och färska tomater Foto: Lena Söderström

Ingredienser

  • 700 grödbetor
  • 23morötter
  • 400 gvitkål- eller spetskål
  • 4potatisar
  • 0,5röd paprika
  • 1kvisttomat
  • 2 dlvita bönor- kokta
  • 4 msktomatpuré
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5 mskströsocker
  • 1 tsksalt
  • 12vitlöksklyftor- ev

Buljong

  • 500 gnötkött- benfritt, t ex märgpipa eller högrev
  • 23märgben
  • 2 lvatten
  • 1 förpsoppgrönsaker- (500 g, morot, rotselleri, ­palsternacka, purjolök)
  • 1gul lök
  • 34 kvistarpersilja
  • 2lagerblad
  • 45svartpepparkorn
  • 1 msksalt

Tillbehör

  • 1,5 dlcrème fraiche
  • 100 gsalo (saltat fläsk)- ukrainsk, eller lardo
  • citron- i skivor
  • pampushky- se recept

Gör så här

  1. Buljong: Lägg kött och märgben i en stor gryta. Koka upp vattnet och häll det över kött och ben. Låt sjuda under lock i ca 10 min. 

  2. Skala och skär soppgrönsakerna i bitar. Skala och skär löken i bitar. Lägg soppgrönsaker, lök och persilja i grytan. Tillsätt kryddor och salt. Sjud under lock i ca 1 3/4 tim tills köttet är mört. Ta upp köttet. Sila buljongen och häll ­tillbaka den i grytan. Skär köttet i bitar när det har svalnat.

  3. Skala rödbetorna. Lägg dem i grytan och koka dem nästan ­mjuka i ca 30 min. Skala morötterna och lägg dem i grytan. Låt koka i ytterligare ca 30 min. Ta upp grönsakerna och låt dem svalna. Riv dem grovt på rivjärn.

  4. Ansa och strimla vitkålen. Skala och tärna potatisen. Kärna ur och strimla paprikan. Skär tomaten i klyftor. Lägg grönsaker och potatis i buljongen och låt koka i ca 15 min. Tillsätt rödbetor, ­morötter, bönor och tomatpuré. Smaka av med citronsaft och socker och krydda med salt. Sjud soppan i ytterligare ca 10 min. Skala och pressa eventuellt i ­vitlök.

  5. Servera soppan med köttet, crème fraiche, salo (i små bitar), citronskivor och pampushky med salsa.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på pampushky hittar du här: