Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bönsoppa

En mättande soppa med smak av tomat och dill, även kallad Fasolada.

Bönsoppa
Bönsoppa
Bönsoppa

Ingredienser

  • 3,5 dlbönor- små, vita (280 g)
  • 1 lgrönsaksbuljong
  • 1gul lök
  • 3vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 400 gtomater- krossade
  • 1lagerblad
  • 2 msktomatpuré- koncentrerad
  • 2 mskdill- hackad, eller mynta
  • 0,5 tsksalt
  • 1 mskvatten

Tillbehör

  • citronklyftor
  • dill- eller torkad mynta

Gör så här

  1. Lägg bönorna i kallt vatten 6–8 timmar. Sila av vattnet.

  2. Koka bönorna mjuka i buljongen ca 30 min under lock.

  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken guldgul i olivolja i en gryta. Lägg i bönorna med buljongen, tomater och lagerblad. Smaksätt med tomatpuré och dill. Koka upp.

  4. Skumma av ytan och koka ca 30 min tills bönorna är riktigt mjuka. Ta upp hälften med en hålslev och kör till mos med lite av soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Häll tillbaka i grytan. Späd ev med 1–2 dl vatten och koka upp.

  5. Häll upp i skålar och strö över lite dill.

Vad tyckte du om receptet?