Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bönröra med rostad vitlök, pinjenötter och oliver

En len och god bönröra som är super­enkel att göra. Den toppas sedan med oliver, pinjenötter, olivolja och persilja. Skopa sedan upp allt det mumsiga med en bit libabröd. Mums!

Bönröra med rostad vitlök, pinjenötter och oliver
Bönröra med rostad vitlök, pinjenötter och oliver
Bönröra med rostad vitlök, pinjenötter och oliver
Bönröra med rostad vitlök. Foto: Lisa Björner

Ingredienser

  • 1 förpvita bönor- stora, kokta (380 g)
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,25 dlolivolja
  • 2 krmsalt

Topping

  • 2 mskpinjenötter
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 dlkalamataoliver- hackade
  • 0,5 dlgröna oliver- hackade
  • 1 mskpersilja- hackad
  • 0,5 tskcitronskal- rivet
  • 1 krmnymald svartpeppar

Tillbehör

  • libabröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Lägg vitlöksklyftorna, oskalade, i en ugnssäker form. Rosta vitlöken mitt i ugnen i ca 25 min tills de är mjuka. Låt svalna i 2–3 min och ta sedan bort skalet.

  2. Häll av spadet från bönorna. Mixa ­bönorna med vitlök, olja och salt till en slät röra.

  3. Topping: Rosta pinjenötterna i en ugnssäker form mitt i ugnen i 3–5 min tills de blir gyllenbruna. Se till att de inte bränns.

  4. Bred ut röran på ett fat. Ringla över olja. Strö över pinjenötter, oliver, persilja, citronskal och peppar.

  5. Servera med libabröd, som det är ­eller rostat.

Vad tyckte du om receptet?