Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bönor i ugnen

Gigantes sto forno Bönorna serveras som en vegetarisk rätt med bröd och citronklyftor, men det är förstås också ett gott tillbehör till grillat lammkött.

Bönor i ugnen
Bönor i ugnen
Bönor i ugnen

Ingredienser

  • 500 gvita bönor- torkade stora

Per liter vatten

  • 0,5gul lök
  • 5svartpepparkorn
  • 1lagerblad
  • 2 tsksalt
  • 4olivolja

Grönsaker

  • 1purjolök
  • 4selleristjälkar
  • 3morötter
  • 8tomat- färska
  • 1,5 tsksalt
  • 0,5 tsksvartpeppar- grovmald
  • 1 mskoregano
  • 2 tskmynta- torkad
  • 1 knippadill- hackad
  • 1citron
  • 5 dlvatten

Tillbehör

  • 4 klyftorcitron
  • 4bröd

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt i kallt vatten 6-8 tim. Låt dem rinna av. Skala och klyfta löken. Koka bönorna mjuka 40–50 min i vatten med lökklyftor, svartpepparkorn, lagerblad och salt. Låt dem rinna av.

  2. Sätt ugnen på 175°. Smörj en långpanna med hälften av olivoljan och häll i bönorna.

  3. Grönsaker: Ansa, skala och skiva eller skär grönsakerna i bitar. Blanda bönor, grönsaker, salt, kryddor och dill.

  4. Lägg allt i en ugnssöker form. Häll på drygt en bottenskyla vatten i långpannan. Droppa på andra hälften av olivoljan och pressa över citronsaft. Sätt in formen i nedre delen av ugnen.

  5. Stek ca 40 min tills grönsakerna och bönorna är mjuka. Rör om i formen ett par gånger under tiden. Täck med folie mot slutet om ytan blir lite brun.

Vad tyckte du om receptet?