Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bondsallad med lagrad prästost, svamp och äpple

Bondsallad med lagrad prästost, svamp och äpple är en matig sallad som är god både ljummen och kall – toppen till större kalas. Kokt ägg eller ­varmrökt lax är gott till.

Bondsallad med lagrad prästost, svamp och äppleBondsallad med lagrad prästost, svamp och äppleBondsallad med lagrad prästost, svamp och äpple
Foto: Annika Broman

Ingredienser

  • 500 gpotatis- med tunt skal, t ex Amandine
  • 1 mskolivolja- + 1 msk
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 1 krmsvartpeppar- nymald, + 1 tsk
  • 1äpple
  • 100 gharicots verts
  • 100 gshiitake- kantareller eller annan svamp
  • 0,5 tskrårössocker
  • 50 gprästost- vällagrad, riven
  • 65 gbabyspenat

Senapsdressing

  • 0,5vitlöksklyfta- liten
  • 1 mskvatten
  • 0,75 mskdijonsenap- grovkornig
  • 0,5 tskhonung
  • 0,75 dlrapsolja

Topping

  • 0,5granatäpple
  • 4brysselkål
  • 0,5 krukakörvel

Gör så här

  1. Senapsdressing: Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, vatten, senap och honung. Vispa ner oljan, lite i taget, till en krämig dressing.

  2. Sätt ugnen på 225°. Skrubba potatisen noga i ljummet vatten. Skär den i bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över 1 msk olja och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta potatisen mitt i ugnen ca 20 min.

  3. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skär av eventuella kvistar på bönorna. Ansa svampen och skär den eventuellt i mindre bitar.

  4. Stek äppelklyftorna i 1 msk olja ca 2 min. Strö över sockret och låt det smälta. Tillsätt bönor och svamp och stek ytterligare ca 2 min. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  5. Blanda potatis, bönor, äpple och svamp med senapsdressingen. Vänd i ost och spenat strax före servering.

  6. Peta ut kärnorna ur granatäpplet. Sära bladen från brysselkålen. Toppa salladen med granatäppelkärnor, brysselkålsblad och körvel.

Vad tyckte du om receptet?