Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bondkakor med havre och mandel

Bondkakor med havre och mandel är ett klassiskt recept med värmländsk anknytning eftersom en del av vetemjölet ersätts med det för Värmland specifika och smakrika skrädmjölet, som är ett rostat havremjöl. Kakorna kan även bakas med havremjöl som inte är rostas eftersom viss rostning ändå sker vid gräddningen.

Bondkakor med havre och mandel
Bondkakor med havre och mandel
Bondkakor med havre och mandel
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 gsmör
  • 4 dlvetemjöl- (240 g)
  • 1,5 dlskrädmjöl
  • 2 dlströsocker
  • 1 tskbikarbonat
  • 2 msksirap- ljus
  • 1 dlsötmandel- hel

Gör så här

  1. Skär smöret i tärningar. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt sirap och mandel och arbeta ihop till en smidig deg.

  2. Forma degen till två rullar, ca 3 cm i diameter. Låt rullarna vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

  3. Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills de fått lite färg. Låt kallna på plåten. Förvara i en lufttät burk.

Vad tyckte du om receptet?