Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bondbröd med herbes de Provence

Recept på bondbröd med herbes de Provence. Servera brödet nygräddat eller värm det i ­ugnen före servering. Då smälter ost­tärningarna i brödet.

Bondbröd med herbes de ProvenceBondbröd med herbes de ProvenceBondbröd med herbes de Provence
Recept på bondbröd med herbes de Provence. Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 5 dlvatten
  • 25 gjäst
  • 11 dlvetemjöl special- –12, (ca 700 g)
  • 2 tsksalt
  • 1,5 dlpolentamjöl- grovt
  • 200 gfransk bondost- eller annan lagrad ost
  • 5 dlvatten
  • 1 tskflingsalt

Gör så här

  1. Värm vattnet till 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjöl, vatten och salt och rör ihop till en kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 3–4 timmar i rumstemperatur.

  2. Strö ut ca 1 dl polentamjöl på en arbetsbänk och skrapa försiktigt ut degen. Strö 1/2 dl ­polenta över (skär av 1/4 bit av degen till förrättspizzorna). Kavla ut och dra lite i degen så den bildar en rektangel, ca 25 x 30 cm.

  3. Skär bort ostkanten och tärna osten. Strö ost och 1 tsk örtkrydda över degen. Vik ena långsidan in mot mitten och vik därefter den andra långsidan över. Nyp ihop kanten. Strö över ­1 tsk örtkrydda, lite mjöl och flingsalt. För försiktigt över brödet med båda händerna till en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30–40 min under bakduk.

  4. Sätt ugnen på 250°. Snitta brödet några gånger med en vass kniv. Sätt in i ugnen, sänk värmen till 225°. Grädda brödet ca 35 min, tills det fått ordentligt med färg.

Vad tyckte du om receptet?