Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Boeuf bourguignon – recept på klassisk gryta

Boeuf bourguignon är en klassisk gryta med mustig smak av vin och örter. Välj ett kraftigt vin, helst franskt, att ha i grytan och servera gärna samma vin till maten.

Boeuf bourguignon – recept på klassisk gryta
Boeuf bourguignon – recept på klassisk gryta
Boeuf bourguignon – recept på klassisk gryta
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 1 kggrytbitar- av nöt
  • 2gula lökar
  • 4vitlöksklyftor
  • 2 msksmör- + 1 msk
  • 2 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msktomatpuré
  • 4 dlrött vin
  • 2 dlvatten
  • 0,5 dlkalvfond- konc
  • 2lagerblad
  • 4 kvistartimjan
  • 2 kvistarrosmarin
  • 250 gsmålökar
  • 250 gchampinjoner
  • 150 grökt fläsk

Garnering

  • timjan- hackad
  • rosmarin

Tillbehör

  • potatismos
  • baguette
  • sallad

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det eventuellt i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Bryn köttet i 2 msk smör i omgångar i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en gryta. Stek löken i 1 msk smör tills den fått fin färg. Tillsätt vitlök och tomatpuré och stek ca 1 minut. Lägg över löken i grytan.

  3. Häll vin, vatten och fond i grytan och tillsätt lagerblad, timjan och rosmarin. Låt grytan koka upp och sedan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme.

  4. Lägg smålökarna i kallt vatten ca 15 min så blir de enklare att skala. Ansa och halvera champinjonerna om de är stora. Strimla fläsket. Stek fläsket i en stekpanna tills det fått fin färg. Ta upp på ett fat så länge. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills de fått fin färg. Blanda ner lök och champinjoner i grytan, sjud ytterligare ca 15 min. Blanda ner fläsket i grytan och strö över timjan och rosmarin. Servera med potatismos eller baguette och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

Fler recept på goda grytor hittar du här: