Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Boeuf bourguignon - klassiskt recept

Boeuf bourguignon är en fransk, mustig vinkokt köttgryta. Riktig husmanskost från regionen Bourgogne! Servera med bröd eller kokt potatis.

Boeuf bourguignon - klassiskt receptBoeuf bourguignon - klassiskt receptBoeuf bourguignon - klassiskt recept
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1,5 kgnötkött- högrev, ytterlår eller fransyska
  • 2 msksmör
  • 2morötter
  • 2gula lökar
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmpeppar- malen
  • 3 mskvetemjöl
  • 6 dlrött vin
  • 5 dlköttbuljong- mörk
  • 2 msktomatpuré
  • 0,5 tsktimjan- torkad
  • 2lagerblad
  • 3vitlöksklyftor
  • 1 knippalök- eller 20 små steklökar
  • 400 gchampinjoner
  • 300 grökt sidfläsk
  • rosmarin
  • smör- till stekning

Gör så här

  1. Skär köttet i 3 centimeter stora tärningar. Bryn köttet i omgångar i en stekpanna med smör, lägg över köttet på ett fat.

  2. Skala och skär morötterna i skivor. Skala och skiva löken. Fräs morötterna och löken och lägg över i en gryta. Tillsätt salt och peppar.

  3. Pudra över mjölet och rör om med en träslev.

  4. Häll på vinet och buljongen. Lägg i tomatpuré, timjan och lagerblad. Skala och hacka vitlöken och lägg i. Koka upp och låt grytan sjuda tills köttet är mört, det tar cirka 1 ½ timme.

  5. Skala under tiden steklökarna. Fräs dem i smör, häll på lite vatten och koka dem mjuka.

  6. Dela champinjonerna och stek dem i smör. Strimla fläsket och stek det, låt det rinna av på en bit hushållspapper. Lägg i steklökarna, fläsket och champinjoner. Sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera med rosmarin.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök