Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blomkålssoppa med bönor och strössel av vitlöksbröd

Bönor och blomkål ger bra näringsvärde. Servera soppan med ett krispigt vitlöksbrödsströssel av dagsgammalt bröd och smörgåskrasse, perfekt sätt att använda torrt bröd på.

Blomkålssoppa med bönor och strössel av vitlöksbrödBlomkålssoppa med bönor och strössel av vitlöksbrödBlomkålssoppa med bönor och strössel av vitlöksbröd
Blomkålssoppa med bönor. Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 800 gblomkål
  • 1 förpcannellinibönor- (380 g)
  • 1 dlgräddfil- eller crème fraiche
  • 2 mskkonc grönsaksfond- eller kycklingfond
  • 1 mskcitron- pressad

Strössel

  • 100 gbröd- ljust
  • 2vitlöksklyftor
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Garnering

  • smörgåskrasse

Gör så här

  1. Strössel: Smula eller skär brödet i små tärningar. Skala och skiva vitlöken. Bryn vitlök i 3 msk olja tills den fått färg. Ta upp och släng bort vitlöken. Stek brödsmulorna frasiga i vitlöksoljan.

  2. Bryt blomkålen i buketter. Sjud dem mjuka i lättsaltat vatten i ca 8 min. Låt blomkålen rinna av men spara 2 dl av kokvattnet. Spola hastigt av bönorna med kallt vatten och låt dem rinna av.

  3. Lägg blomkålen med kokspad, bönor, gräddfil, fond och citronsaft i en matberedare och mixa slätt. Tillsätt 7 dl vatten. Häll tillbaka soppan i grytan och värm den. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.

  4. Blanda brödströsslet med klippt smörgåskrasse. Servera soppan med brödströssel, lite ringlad olja och peppar.

Vad tyckte du om receptet?