En pizza med extra mycket grönsaker och bra för alla som vill undvika gluten, då botten är gjord av blomkål istället för vetemjöl. Salami och kapris ger sälta och mycket smak. Vi visar steg för steg hur det går till.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
400 gblomkål
2 krmsalt
1 dlost- riven
1 mskfiberhusk
1 litetägg
1 tskoregano
1 krmsvartpeppar- nymald
1 mskolivolja
Topping
100 gmoazzarellaost
1 litenpaprika
1 dltomatsås- färdig
1 dlost- riven
75 gsalami- eller skinka i skivor
8cocktailkapris- eller 1 msk vanlig kapris
1 dlrödbetsskott- eller krasse
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Skär blomkålen i bitar och mixa den mycket fint i matberedare.
Foto: Stefan Wettainen
blomkalspizza
Blanda väl med salt och låt stå ca 10 min. Pressa ut vätskan i omgångar i en bit silduk eller tunn kökshandduk. Detta moment är viktigt för att inte bottnen ska bli blöt och lös.
Foto: Stefan Wettainen
blomkålspizza
Blanda blomkålen med ost, fiberhusk och ägg. Krydda med oregano och peppar. Arbeta ihop till en deg.
Foto: Stefan Wettainen
blomkalspizza1
Pensla olja på ett bakplåtspapper och platta ut två rundlar, ca 20 cm i diameter. Ta hjälp av silduken eller ta lite olja på händerna.
Foto: Stefan Wettainen
Grädda mitt i ugnen 15–20 min. Ta ut och låt svalna på plåten. Skiva mozzarella och urkärnad paprika.
Foto: Stefan Wettainen
Bred tomatsås på pizzabottnarna. Lägg på ost, paprika, salami och kapris. Grädda högt upp i ugnen 10–12 min.
Foto: Stefan Wettainen
pizza blomkål
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 4 · 35 röster)
Mer gott grönt att lägga på pizzan:
salladslök
zucchini
aubergine
sockerärter
gröna bönor
hyvlade rödbetor
hyvlade morötter
broccoli
mangold
spenat
Matredaktören: Så blir degen perfekt
”Jag älskar pizza i alla former. Denna med blomkål är lite nyttigare men känns ändå dekadent och gillas av hela familjen.
Första gången jag provbakade klibbade den fast som torkad gröt på plåten ... Men skam den som ger sig. Jag läste på och testade mig fram till ett recept med den perfekta bottnen.
Hemligheten är att blanda blomkålen med salt och sedan krama ut vattnet väl. En god investering är en bit silduk för några kronor, finns i tygaffärer. En annan viktig sak är att tillsätta något som suger upp vätska och håller ihop bottnen. Jag valde det supereffektiva fiberhusk. Fiberhusk är malda skal från psylliumfrön och är mycket fiberrikt.” /Gunilla Von Heland