Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Blomkålslåda Provencale

Laga i portionsformar eller i en stor form. Gräddningstiden blir densamma.

Blomkålslåda Provencale
Blomkålslåda Provencale
Blomkålslåda Provencale

Ingredienser

  • 5tomater- soltorkade
  • 1blomkålshuvud- (600 g)
  • 1 lvatten
  • 2grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 dloliver- svarta urkärnade
  • 2 mskpinjenötter

smultäcke

  • 0,5 dlströbröd
  • 0,5 dlpersilja- finhackad
  • 1vitlöksklyfta- stor pressad
  • 0,5citron- rivet skal av
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Tillbehör

  • sallad
  • 50 gbröd- per portion

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lägg de soltorkade tomaterna i blöt i varmt vatten. Dela blomkåls­huvudet i buketter.

  2. Koka upp vatten med buljongtärningar. Lägg i och koka blomkålen ca 3 min. Den ska fortfarande vara ganska hård. Ta upp den med hålslev och lägg i en ugnssäker form. Häll på 1 1/2 dl av buljongen.

  3. Blanda ihop ingredienserna till smultäcket.

  4. Grovhacka oliverna. Strimla tomaterna. Fördela oliver, tomater och pinjenötter över blomkålen. Strö över smultäcket. Gratinera i övre delen av ugnen 10–12 min tills blomkålen har fått fin färg. Servera med sallad och bröd.

Vad tyckte du om receptet?